OTC Principe Schema
OTC Principe Schema

Soms moet een korte spoorstroomloop in een bestaande reeks spoorstroomlopen worden ingevoegd, met name als lokaal de aanwezigheid van een trein moet worden vastgesteld, om bepaalde bedienhandelingen etc. Toe te staan. Dek aan:

•   Het vrijmaken van handwissels op de vrije baan (grendel).
•   (Sein) Bediening bij nadering (de Slim sectie).
•   Middensectie van een AKI of AHOB op een enkelspoor beveiliging

Dat vereist het aanbrengen van meer secties, ES-lassen etc. dan voor het blokstelsel op de vrije baan nodig zou zijn. Ook bij inbouw achteraf moeten soms complexe wijzigingen in de aanwezige sectie lay-out worden gemaakt, om te blijven voldoen aan de eisen voor polariteit etc. van aangrenzende secties.

Om aan die problematiek tegemoet te komen introduceerde een aantal spoorwegen de zogenaamde gesuperponeerde spoorstroomloop, meestal aangeduid als Overlay Track Circuit (OTC) of Short Track Cicuit (ShTC), die kunnen worden “gesuperponeerd” op bestaande spoorstroomlopen, zonder de werking daarvan te beïnvloeden. In het Engels wordt daarvoor wel de term “rail circuit” gebruikt, die dus niet moet worden verward met “track circuit”.

GRS grendel en OTC advertentie
GRS grendel en OTC advertentie

In Nederland werd voor dit soort aanwezigheidsdetectie (niet voor overwegaankondiging zelf) de GRS OTC, een korte toonfrequente spoorstroomloop, waarmee de aanwezigheid van een trein wordt vastgesteld, gebruikt. Een OTC moet niet worden verward met een gewone spoorstroomloop die juist gebruikt wordt om op veilige wijze vast te stellen dat een sectie vrij is. Een OTC kan in een gewone spoorstroomloop worden ingebouwd, het signaal wordt gesuperponeerd. De frequentie van de OTC is vrij hoog (10 kHz) ten opzichte van de 50 en 75 Hz spoorstroomlopen, er hoeven daardoor geen ES lassen voor ingebouwd te worden. Het Overlay Track Relay (OTR) trekt aan als zich een of meer assen in het werkingsgebied bevinden, ca 5 meter vanaf de plek waar de OTC op de spoorstaven is aangesloten. De gebruikt dus OTC het werkstroomprincipe en is daarom niet fail-safe. Voor meewerkingsfuncties is dat over het algemeen acceptabel, trekt het relais niet aan dan wordt bijv de grendel niet vrijgegeven. Voor het in- en ook voor het uitschakelen van de overweg is het dat niet.

Bronnen en links:
 
    [1]    European Railway Signalling, IRSE, chapter 2 train detection
    [2]    Gesuperponeerde spoorstroomloop tekst en schema's. NS Bedrijfsopleidingen, L37309.1 juni 1963
    [3]    Oranje Cursusboek Automatisch Blokstelsel zonder Linkerspoorbeveiliging, hoofdstuk 3.4