Lichtgeleidersein (let op de hotspot) met lichtgeleider cijferbak (foto Marc Pieters)
In 1994 is een type sein ingevoerd dat gebruik maakt van lichtgeleiders. Ze werden aanvankelijk gebruikt in de seinportalen en in seinen die aan een bovenleiding portaal zijn opgehangen. Later zijn ook losse lichtgeleiderseinen op een paal toegepast. Het voordeel is de lichte constructie, maar bovenal de mogelijkheid om de lampen te vervangen, zonder de treindienst te hinderen met een buitendienst- en of spanningsloosstelling, omdat de lampen in kastjes naast het spoor hangen, of onderin de paal zitten. Aanvankelijk waren de beschikbare lichtvezelbundels niet altijd lang genoeg om de lampen op stahoogte te monteren, maar in elk geval kon buiten het Profiel van Vrije Ruimte en het Rode gebied van de bovenleiding gewerkt worden bij het vervangen van lampen etc.
Kastjes met lampunits voor de lichtgeleiders (foto Marc Pieters)
Lichtgeleiderseinen missen de fantoomkapjes, omdat zonlicht geen invloed meer heeft op de zichtbaarheid, door de lichtvezeluiteinden die in het sein eindigen kan geen fantoomeffect optreden. Wel bestaat nu de kans dat de seinen kunnen dichtsneeuwen. De lichtgeleider is een grote bundel glasvezels, die voor de halogeenlamp gemonteerd is, en via slangen naar het seinhuis gaan. Daar zijn de uiteinden van de vezels in een matrixbord gestoken, zodat een rond lichtvlak wordt gevormd, of een cijfer kan worden gemaakt.
Lichtvezelseinen bleken een feller seinbeeld te produceren dan de voorgangers en het licht ook sterker te bundelen. Daarom moesten bij plaatsing alle seinen op het zelfde seinfront worden aangepast en moest worden opgelet dat geen verwarring ontstond als een verderop staan glasvezelsein een dichterbij staan sein met gloeilamp kon overstralen, iets wat trouwens ook voor LED seinen geldt.
Helaas bleken halogeenlampen minder lang mee te gaan dan de gloeilampen, ze moesten vier maal vaker vervangen worden, waardoor de besparing bij de remplace waarschijnlijk snel te niet gedaan werd. Ze zijn niet in grote aantallen ingevoerd en inmiddels achterhaald door de invoering van LED seinen.
Laatste aanpassing 25 augustus 2023
Lichtgeleidersein
- Gegevens
- Categorie: Implementaties